Om astronomi

Astronomi betyder "stjärnornas lagar". Vetenskapsgrenen astronomi handlar om observation och förklaring av händelser utanför Jorden och dess atmosfär. Däri ingår studiet av ursprung, evolution, fysiska och kemiska egenskaper hos objekt, vilka kan observeras i rymden, och processerna bakom.

Vi ägnar oss inte åt astrologi, vilket dessutom inte är någon vetenskap. Se denna länk för ytterligare notering.

Kurser

Lästips

Att välja teleskop

Programvaror

APPAR

 


 

ASTRONOMIKURS

KAF håller kurser i astronomi. Kursprogrammet följer KAFs egen kurspärm.

Innehåll

01 Grundbegrepp

02 Stjärnor

03 Solsystemet
- 03.1 Solen
- 03.2 Planeterna
- 03.3 Asteroider
- 03.4 Kometer
- 03.5 Meteorer/Meteoriter
- 03.6 Kuiperbältet, Oorts moln

04 Galaxer

05 Svarta hål

06 Big Bang

07 Stora strukturer i universum

08 Liv i universum

09 Rymdforskning

10 Praktisk astronomi I: Stjärnhimlen

11 Praktisk astronomi II: kikare, teleskop mm

12 Självstudier astronomi: Böcker, datorprogram mm

13 Fältövningar: Egna anteckningar

  

Våren 2009 höll KAF en astronomikurs i samarbete med Studiefrämjandet. Kursen innehöll 10 avsnitt och undervisningen skedde varje onsdag enligt programmet nedan. Förekommande studiematerial publicerades på denna sida under kursens gång.

Kursprogram (pdf) klicka för att öppna

1. Att lära sig om astronomi: Böcker mm

2. Historik: Astronomins historia

3. Solsystemet

4. Stjärnhimlen

5. Universum

6. Liv i Universum

7. Praktisk astronomi I

8. Praktisk astronomi, Fältövning

9. Praktisk astronomi II

10. Avslutning

 


 

Att välja teleskop


Våra enkla råd till alla som vill börja med praktisk astronomi är att:

1) Lär dig rutiner att hitta på stjärnhimlen utan hjälpmedel allra först. Det gäller att identifiera stjärnbilder och hitta vissa stjärnor som referensobjekt. Denna kunskap behöver vi alla ha, oavsett om vi köper teleskop. För den som tvunget vill ha hjälpmedel finns idag billiga appar till din mobiltelefon som gör att du kan hålla upp telefonen mot himlen och identifiera vad du ser.

2) Nästa steg är att använda vanlig handhållen kikare. Det är ett stort hopp att gå från bara ögonen till en kikare. Plötsligt ser du tusentals med nya stjärnor och objekt du inte sett innan. Och en kikare använder även duktiga amatörastronomer när de har teleskop. Se det som att man behöver ha olika nivåer av zoom för att titta på natthimlen.

3) När du vill gå upp till nästa zoom-nivå kan du skaffa ett teleskop. Som alltid du får vad du betalar för. Billiga teleskop ger sällan valuta för pengarna. Det handlar om att få bra optik, stabilt stativ, motorföljning för jordrotation mm.

Om du går i funderingar, kontakta oss i KAF. Besök en observationskväll i vårt observatorium och pröva på våra teleskop. Vi har även teleskop för utlåning.
 

TIPS

Här nedan får du lite tips om böcker att läsa, hur du väljer kikare, vad du kan titta på och bästa tiden för astronomi. Klicka på länkarna.

Olika typer av Galaxer - Tuning Fork Herschel

Olika typer av Galaxer - Tuning Fork Spitzer

The Art of Time Lapse Photography 

NY!!! Gör din egen stjärnkarta IYA2009 

Rekommenderad läsning

Bra webbplats för astronomikunskap (länk)

Vad behövs för att observera?

Hur väljer man då en bra fältkikare?

Utgångspupill

Lista över stora teleskop i världen

KAF:s Messierlista

Andra listor

Vad är sommartid, vintertid etc?

Gör din egen Hartmannmask för bättre fokus

Jämförelse av storleken på olika himlakroppar

Gratis astronomiprogram

ASTROFOTOGRAFERING

Hur ljussvaga objekt kan man se, och fotografera?

Om kometer

Olika sorts skymning

Var fanns meteoren?

Skriv ditt namn med galaxer

Solsystemets månar

 

Kort notis om astrologi

Astrologi hade en gång, långt tillbaka i tiden, viss gemensam anknytning till astronomi i att försöka förutsäga händelser. För en del astronomer vid den tiden utgjorde astrologi en kompletterande inkomstkälla. Idag har astrologi förpassat sig själv långt utanför de vetenskapliga domänerna.  Ur faktamässig synvinkel baseras astrologi dessutom på direkt felaktiga grunder. De tolv stjärntecken som systemet kalibrerades mot för 2.500 år sedan, har pga Jordaxelns "wobblande" genom månens dragningskraft, förflyttats till den grad att stjärntecknen inte stämmer idag. Den som till äventyrs vill läsa horoskop för sitt födelsedatum ska då veta att det är fel stjärntecken som redovisas. Här nedan kan du se vilka stjärntecken som skulle redovisats om systemet varit uppdaterat efter stjärnhimlen. Ett annat problem för astrologin är att man räknar födelsedatum som avgörande tidpunkt för skapa individens "öde" och inte livets start. Mera logiskt hade väl varit att utgå från det ögonblick när livsprocesserna börjar för fostret, dvs när man blir till. Sådana detaljerade kunskaper fanns naturligtvis inte för 2500 år sedan och vittnar om den primitiva kunskapsnivå som astrologi baseras på.

Stenbocken - Jan 20 till Feb 16
vattumannen - Feb 16 till Mar 11
Fiskarna - Mar 11 till Apr 18
Väduren - Apr 18 till May 13
Oxen - Maj 13 till Jun 21
Tvillingarna - Jun 21 till Jul 20
Kräftan - Jul 20 till Aug 10
Lejonet - Aug 10 till Sep 16
jungfrun - Sep 16 till Okt 30
Vågen - Okt 30 till Nov 23
Skorpionen - Nov 23 till Dec 17*
Skytten - Dec 17 till Jan 20

* finns egentligen en trettonde stjärnbild Ophiuchus (Ormbäraren) nov 23-dec 17.

 

Rekommenderad läsning

Inom KAF har vi funnit ett antal böcker som vi finner innehållsrika och prisvärda. Några av dessa är "Astronomisk Kalender" (Per Ahlin), "Stjärnhimlen - En utförlig astronomisk guide" (Könemanns förlag), "Kosmos Himmelsjahr" (Hans-Ulrich Keller), "Astronomy Encyclopedia" (Patrick Moore), "Burnhams Celestial Hanbook" (Robert Burnham, Jr) samt "Den Svenska Almanackan" (Almanacksförlaget).

 

Vad behövs för att observera?

Det är en av de vanligaste frågorna bland nybörjare. Faktum är att ett av de bästa verktygen är dina egna ögon. Lägg därtill en bra fältkikare och du kommer mycket långt inom astronomi. Även om du senare skaffar ett eget teleskop behöver du alltid en bra fältkikare. De flesta teleskop förstorar mycket och visar därför endast en liten del av stjärnhimlen. En fältkikare kompletterar detta mycket bra.

Glöm heller inte en stjärnkarta. Skriv gärna ut vår egen som du hittar under länken "Stjärnkartor".

 

Hur väljer man då en bra fältkikare?

Det finns tre typer av kikare - kikare med porroprisma; kikare med takkantsprisma och digitala kikare. Den första typen är den vanliga med vinkelprismor i strålgången. Av denna typ väljer du i så fall en med Bak-4 prismor, vilket borgar för bättre ljusstyrka. Kikare med takkantsprisma är en nyare, lättare och dyrare konstruktion med rak strålgång, vilket dessutom ger bättre ljusstyrka i mörker. Digitala kikare har skakningsdämpare, men är också dyrare.

 

Utgångspupill

Vad som är minst lika viktigt är att inte köpa en kikare med för hög förstoring i förhållande till frontlinsernas storlek. Detta påverkar den så kallade utgångspupillen du behöver för att se allt ljuset från kikaren. Vid astronomiska observationer vill vi ju samla så mycket ljus som möjligt, då objekten är ljussvaga. Det mänskliga ögats pupill är ca 2 mm i dagsljus, men 5-7 mm i mörker. Bär du glasögon bör du dessutom ha lite större utgångspupill. Utgångspupillen kan du räkna fram genom att dividera frontlinsens diameter (mm) med förstoringen. Exempelvis klarar du 7 mm om du väljer kikare 7x50, 8x60 eller 10x70.

 

Vad att observera?

I litteraturen ovan hittar du många tips på vad du kan studera på stjärnhimlen. Skaffa dig en stjärnkarta eller skriv ut vår, som du hittar under "Stjärnkartor". En annan hjälp är datorprogram. Fast, som nybörjare kanske du inte vill börja direkt med att köpa egna astronomiprogram. Det behöver du inte heller, för du hittar många webbplatser med gratis information och stjärnkartor. På vår sida Internationella länkar hittar du många sådana. Exempel:

Saguaro Astronomy Club (på Engelska. Har bra listor)

Pröva också astronomitidningarnas webbsidor. Där hittar du mycket information om aktuellt på stjärnhimlen att titta på.

 

När är bästa tiden att observera?

I följande diagram kan du se att bästa tiden är under senhösten fram till tidiga våren. Under sommaren blir det inte riktigt mörkt här uppe i norra Europa. Dessutom brukar det bli problem med både kondens och mygg sommartid också.

Diagrammet är också till hjälp att förstå variationen för dagens och nattens längd under året. Vad är egentligen vårdagjämning och höstdagjämning?

diagram med förklaring av vårdagjämning mm

 

Gör din egen Hartmannmask

I vissa teleskop kan det vara lite svårt att hitta rätt skärpeinställning. En Hartmannmask är en skiva (papp eller plast) du sätter framtill på teleskopet en stund och som hjälper dig när du ska ställa in skärpan. Hålen du ska göra i skivan kan variera mellan två och tre, de kan vara runda eller trekantiga. Trekantiga ger strålar som vissa tycker är enklare att se. Andra har också prövat att sätta ett kryss av papper eller svart tejp framför teleskopet. Vilken metod som blir bäst, får du experimentera med. Det beror bland annat på typen av teleskop. Här följer en trevlig arbetsbeskrivning för Hartmannmask från en av våra medlemmar. Se även länken under "Hjälpmedel" på sidan Int. Links.

Om kometer

Kometer brukar benämnas t ex 17P/Holmes eller C/2007 F1 LOENEOS.

Vad betyder det egentligen? Jo:

"P" står för Periodiska kometer, som återkommer med regelbundenhet.

"C" står för icke-periodiska kometer.

"D" står för en komet som fösvunnit eller förintats.

"X" står för en komet för vilken omloppsbanan ej kunnat fastställas med säkerhet. Handlar ofta om äldre/historiska objekt.

"A" står för en småplanet, vilken man tidigare trott varit en komet.

 

Olika skymningsbegrepp

Utan att göra saker komplicerade finns det ändå olika definitioner av vad skymning är. Man talar om astronomisk skymning, amatörastronomisk skymning, nautisk skymning och borgerlig skymning.

Astronomisk skymning (solen är 18 grader under horisonten) - himlen är helt mörk - 90 minuter efter att solen gått ned
Amatörastronomisk skymning (solen är 15 grader under horisonten) - himlen tillräckligt mörk för de flesta amatörobservationer - 75 minuter efter att solen gått ned
Nautisk skymning (solen är 12 grader under horisonten) - det går inte längre att navigera med hjälp av horisonten - normal 1 timma efter att solen gått ned
Borgerlig skymning (solen är 6 grader under horisonten) - man kan inte längre läsa en bok utomhus utan belysning - normalt 30 minuter efter solen gått ned

Dvs solen går ned ca 1 grad på 5 minuter.

 

Var fanns meteoren?

Med verktyget i länken kan du beräkna var den meteor fanns som du såg på himlen. Det som krävs är att du känner din position och höjden i grader till meteoren du siktade.

 

Programvaror

Planetariumprogram

Planetariumprogram visar himlen med stjärnor ungefär som en stjärnkarta. Du kan vrida runt horisonten, zooma och visa symboler för stjärnbilderna.

Stellarium

Stellarium: gratis, enkelt, snygg fin grafik, möjlighet att visa stjärnhilmen där du bor. Kan kopplas till teleskop (StellariumScope, se längre ned).

Stellarium för iPhone

Cartes du Ciel
Cartes du Ciel: sedan länge en klassiker bland gratis avancerade program med professionellt innehåll. Kan även styra teleskop med Ascom programsvit (se längre ned). 

 

Teleskopsstyrning

För dig som använder GO-TO-teleskop med styrning via dator, har vi här länkar till nya/intressanta programvaror.

EQAlign Astronomical suite

Ett gratis, fantastiskt avancerat program med många ingående programfunktioner: planetarium-go-to, polinställning, guidning, PEC-mätning, fotostyrning med darks-flats-editering, avancerade planeringsmöjligheter med kometer. Behöver Ascom programsvit (gratis, se längre ned). Är något av webbredaktörens favorit. Gäller att välja engelska språkinställningar.

EQAlign webbplats med presentation

EQAlign webbplats med nedladdning

 

StellariumScope

StellariumScope: gratis tilläggsmodul till Stellarium som gör att du kan styra ditt goto-teleskop från Stellarium.

 

ASCOM

Med ASCOM:s programsvit kan du styra de flesta go-to-telskop med ovan nämnda gratisprogram. Du kan dessutom ladda ned olika tilläggsmoduler för diverse funktioner med allt från PEC-mätning, guidning till fokusering mm.

ASCOM webbplats med grundprogram

EQMod webbplats (programmoduler för Skywatcher NEQ6 Synscan)

Vixen Sphinx webbplats

 

 AstroDigital

Programvara som tillåter att du matar in egen utrustning för att få överblick över dina telskop, okular, utgångspupill, förstoringar, kameror, ideala exponeringar mm.

AstroDigital download

Övrigt

500-lista

Appar för Smartphone

iPhone

GoSkyWatch betyg 5 av 5, detaljerat

Starmap betyg 4, bra detaljer

Starwalk, underhållande med musik, betyg 4

Stellarium, enkelt, jysst, betyg 4

Distant Suns, rent, snyggt, betyg 4

Moon Globe, snyggt, praktiskt, betyg 4

Planets, enkel, betyg 3

Exoplanets, lite svårnavigerat, betyg 3

Galaxy Zoo, fr a länk till Galaxy-projekten

Collider Lite, roliga galaxkollisioner, betyg 2

iGalaxy, fotoarkiv över galaxer, betyg 4

MessierList, superbra, betyg 5

Mars Globe, snyggt, praktiskt, betyg 4

Grand Tour, enkel planeringskalender, betyg 4

Asteroid5,NEOs närmaste tiden, betyg 3

ISS Visibility, när kommer ISS, bra, betyg 4

Spitzer, galleri från Spitzer, betyg 3

IridiumFlare, när ser du en flare, betyg 4

NASA, aktuella nyheter, betyg 4

SkyWeek, sevärt på himlen nu, betyg 5

PTTUniverse, alla rymdnyheter, betyg 5

Sun Viewer, följ solen nu, betyg 4

Google Earth, som på dator ok, betyg 3

Weather Planet , se vädret från rymden, betyg 4


Länklista

Populära astronomi-appar för smarttelefoner och läsplattor

 

För iPhone eller iPad

Star Search  http://itunes.apple.com/us/app/star-search/id324408084?mt=8

Redshift  http://itunes.apple.com/us/app/redshift-astronomy/id390436752?mt=8

Pocket Universe  http://itunes.apple.com/us/app/pocket-universe-virtual-sky/id306916838?mt=8

Star Walk  http://itunes.apple.com/us/app/star-walk-5-stars-astronomy/id295430577?mt=8

Distant Suns  http://itunes.apple.com/us/app/distant-suns-3-unleash-your/id363418936?mt=8

SkySafari, akaSkyVoyager  http://itunes.apple.com/us/app/skysafari/id319159213?mt=8

GPS Astro  http://itunes.apple.com/us/app/gps-astro/id369884042?mt=8

Delux Moon HD  http://itunes.apple.com/us/app/deluxe-moon-hd/id428453273?mt=8

Starmap Pro  http://itunes.apple.com/app/starmap-pro/id309367681?mt=8

Star Chart  http://itunes.apple.com/us/app/star-chart/id345542655?mt=8

GoSkyWatchPlanetarium http://itunes.apple.com/us/app/goskywatch-planetarium-astronomy/id284980812?mt=8

Solar Walk 3D  http://itunes.apple.com/us/app/solar-walk-3d-solar-system/id347546771?mt=8

 

För Android

 

Google SkyMap  http://www.appbrain.com/app/google-sky-map/com.google.android.stardroid

Astro Tools http://www.appbrain.com/app/astro-tools/com.rafdev.astrotoolsalpha1

SkEye http://www.appbrain.com/app/skeye/com.lavadip.skeye

Star Chart %20http://www.appbrain.com/app/star-chart/com.escapistgames.starchart

Star Odyssey  http://www.appbrain.com/app/star-odyssey/org.randyl.starodyssey

Space Junk Pro  http://www.appbrain.com/app/space-junk-pro/us.xyzw.star3map

Space Junk Lite  http://www.appbrain.com/app/space-junk-lite/us.xyzw.spacejunk

Zenith Mobile Telescope  http://www.appbrain.com/app/zenith-mobile-telescope/com.mobilizy.zenith

SkyORB  http://www.appbrain.com/app/skyorb/com.realtechvr.skyorb

Vortex Planetarium  http://www.appbrain.com/app/vortex-planetarium-astronomy/vortex.planetarium.app.vortex

Planetariax Pro  http://www.appbrain.com/app/planetariax-pro/com.digitaloranges.planetariaxfull

Mobile Observatory PRO  http://www.appbrain.com/app/mobile-observatory-pro/com.kreappdev.astroid

Messier Objects  http://market.android.com/details?id…redale.messier

Clear Sky Droid  https://market.android.com/details?id=org.jtb.csdroid&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsIm9yZy5qdGIuY3Nkcm9pZCJd

Where is Io  https://market.android.com/details?id=net.dague.astro&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsIm5ldC5kYWd1ZS5hc3RybyJdHome
copyright © 2013 KAF, Karlskrona